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Standard  
 

EN 60335-2-54:2003 Date  2017-02-08 

 

Question  
 

A steam cleaner has a construction consisting of one deposit with a mechanical 
valve, a heating element controlled by a switching element with two fixed 
positions (on/off). The steam cleaner has an attachment consisting in a gun to 
project vapour with a pressure between 2 and 3 bar (see attached 
photographs). 
The output of vapour is continuous, and there is no means to control this 
output. 
In this conditions after switching on nothing happens, and aprox. 4 minutes 
afterwards, the pressurized steam and some drops of hot water begin to exit 
suddenly.  
Clause 20.101 of EN 60335-2-54 requires that "appliances shall be constructed 
so that inadvertent operation is unlikely". 
According to the construction of the appliance the switch my be activated 
applying the cylindrical rod of the standard. 
1- Does this appliance meet the requirement of sub-clause 20.101? 
2- Taking into account that the operation of the steam cleaner begins 4 minutes 
after the operation of the switch (without any signal warning about the sudden 
output of steam), can it be considered that inadvertent operation is likely even if 
the user has switched on the appliance Since the sub-clause 22.103 states that 
"steam cleaners shall be constructed so that there is no spillage of water or 
sudden jets steam or hot water likely to expose the user to a hazard when the 
appliance is used in accordance with the instructions. Steam emission shall 
stop when the switch 
actuator is released". 
3-:Does this construction comply with sub-clause 22.103? 

 

Decision 
 

To the questions proposed, the answers are: 
1 - NO 
2 - YES, even if the switch is in a recess as in this case 
3 – NO 

 

Explanatory notes  

 

 
 



 

 


